понеділок, 17 листопада 2014 р.

13 листопада 2014 року – 125 років від дня народження Остапа Вишні

«Усе життя гумористом! Господи! Збожеволіти можна від суму!» – записав якось Остап Вишня в щоденнику. За кількістю друкованих книжок Вишня посідав в Україні друге місце після Шевченка. Якщо в 1921 році він написав два твори, то в 1923-му їх було вже 270! Тоді ж він видав дев’ять збірників, а через п’ять років – 27!
В листопаді минає 125 років від дня народження Павла Губенка – українського письменника-гумориста, класика сатиричної прози. З 1918 р. – офіцер медичної служби УНР. У його розпорядженні були всі залізничні шпиталі, в яких лежали офіцери і вояки Української Галицької Армії та Армії Української Народної Республіки. В 1919 році потрапив у полон до Червоної Армії. Потім була в’язниця і сталінський концтабір. Після Другої світової війни Остап Вишня стає членом редколегії журналу «Перець». Письменник здобув визнання майстра української сатири і гумору. У своїх творах висміював ті риси в мисленні українців, що так дорого обходяться Україні: інертність, байдужість, відсутність єдності. Новий жанр, який гуморист започаткував – усмішка – різновид фейлетону і гуморески. Помер Павло Губенко 28 вересня 1956 року. Похований на Байковому кладовищі.












Немає коментарів:

Дописати коментар

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

  Ця дата обрана не випадково, адже в цей день у 1882 році Роберт Кох оголосив про виявлення бактерії, що спричиняє захворювання. Відтоді бу...