пʼятницю, 9 лютого 2018 р.

9 лютого - Всесвітній день стоматолога



Щорічно, 9 лютого, вся світова громадськість відзначає професійне свято всіх тих, які роблять наші усмішки променистими - Міжнародний день стоматолога.


У цей день прийнято вшановувати пам'ять Святої Аполлонії. Аполлонія - дочка видного олександрійського чиновника, яка увірувала у Христа. На думку гонителів християнства, вона подавала поганий приклад співгромадянам, які повинні були дотримуватися багатобожжя і вірити в божественне походження імператора.
За переказами, за віру в Христа вона піддалася жорстоким тортурам язичників. Коли Аполлонія відмовилася відректися від своєї віри, їй вирвали всі зуби і стали погрожувати спаленням. У відповідь - жінка сама кинулася у вогонь. Сталося це 9 лютого 249 року.
Страждання і християнський подвиг Аполлонії породили легенду про те, що варто тільки вимовити її ім'я, помолитися їй - і зубний біль вщухне.
Стародавні «стоматологи» використовували прототип першої бормашини ще 9 тис. років тому. Таке несподіване відкриття зробили вчені з США та Франції.

Нагадаємо, що за даними різних джерел, наприклад, ADA, IDEAF і FDI, а так само Всесвітньої федерації стоматологів, карієс і хвороби ротової порожнини є найпоширенішими захворюваннями у всьому світі.






Виставка  робіт працівників стоматологічних закладів м. Кременчука  та  студентів зуботехнічного відділення.










Немає коментарів:

Дописати коментар

Календар медицини

Квітень 2 квітня Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм У 1938 р. австрійський педіатр і психіатр Ганс Аспергер на одній зі своїх л...