четвер, 30 листопада 2017 р.

1 грудня - Всесвітній день боротьби зі СНІДом

СНІД - це стадія ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) інфекції, при якій імунна система людини відмовляється захищати свого господаря і у нього розвиваються бактеріальні, грибкові, вірусні, протозойні інфекції та неінфекційні захворювання.

Спочатку хвороба отримала неофіційну назву «хвороби чотирьох Р» - так як була виявлена у жителів чи гостей Гаїті, гомосексуалів, гемофіліків та осіб, що вживали героїн.

Вірус не передається при поцілунках, пестощах та інших близьких фізичних контактах з людиною, що є носієм вірусу. Він також не передається при диханні, коли ви дихаєте одним повітрям з людиною, зараженою вірусом, при плаванні з хворою людиною в одному басейні і т. д. Вірус також не передається через кашель або чхання. Вірус імунодефіциту не може переноситися москітами та іншими комахами.

Передача ВІЛ може відбуватися при анальному, вагінальному або оральному сексі, переливанні крові, використанні заражених голок і шприців; між матір'ю і дитиною під час вагітності, пологів або при грудному вигодовуванні.

До теперішнього часу не створено вакцини проти ВІЛ, лікування ВІЛ-інфекції значно уповільнює перебіг хвороби, проте відомий тільки одиничний випадок повного вилікування хвороби в результаті пересадки модифікованих стовбурових клітин. Цікаво, що за тридцять з гаком років з того моменту, як вчені відкрили цей вірус, у деяких спостерігаються інфікованих пацієнтів ознаки і симптоми ВІЛ (Сніду) досі не проявилися.

Віруси Сніду при кип'ятінні гинуть через 1 хв, але при цьому стійкі до сонячних променів і заморожування.

Серед пар, які постійно і правильно користуються презервативами, ризик передачі ВІЛ менше 2%, так як розмір молекули вірусу Сніду менше розміру молекули латексу.

На сьогодні вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) - самий вивчений з усіх вірусів. Про ВІЛ опубліковано понад 200 тис. наукових статей.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Календар медицини

Квітень 2 квітня Всесвітній день розповсюдження знань про аутизм У 1938 р. австрійський педіатр і психіатр Ганс Аспергер на одній зі своїх л...