понеділок, 11 травня 2020 р.

12 травня – Всесвітній День медичної сестри

 https://i2.wp.com/zdorovia.ugcc.org.ua/wp-content/uploads/2015/05/3868ead1d887f1810b473b5491279fbd.jpg?w=550



 12 травня відзначається Всесвітній день медичної сестри. Хоча фактично святу вже більше як сто років, офіційно воно було засноване тільки в 1971 році.
 День медичної сестри відзначається з моменту об’єднання сестер милосердя з 141 країни в професійну громадську організацію – Міжнародну раду медичних сестер.
 Вперше служба сестер милосердя була організована під час Кримської війни англійкою Флоренс Найтінгейл. Всесвітній день медичних сестер за рішенням Міжнародної організації Червоного хреста відзначають саме в її честь, в день її народження – 12 травня. Тоді й сформувався стійкий стереотип: медсестра – це санітарка, яка виносить з поля бою поранених або стоїть біля операційного столу.
 Кожні два роки Міжнародний комітет Червоного хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для медичних сестер. Її у 1912 році заснувала Ліга Міжнародного Червоного хреста і Червоного півмісяця для медсестер і волонтерів медичної служби, що відзначилися у роки війни або в мирний час.
Медик – одна з найгуманніших професій на землі, але серед медиків найлюдяніша, найпочесніша та подеколи найважча професія – медична сестра. У всі часи медичні сестри є зосередженням милосердя, їх так і називають – сестри милосердя. І, мабуть, не випадково, що важка місія медичної сестри здебільшого лягає на тендітні жіночі плечі. Бо саме жіноче чутливе серце, добрі руки та велике терпіння так необхідні у цій професії.
 Від усього серця  вітаємо Вас з  Днем медичної сестри!

Група 4-А с/с (9)


 В  халаті  білім,  як  сніжок  на  полі,
мов  блискіт  лебединого  пера,
вітаючись  привітно  надовкола,
іде  по  коридору  медсестра.

В  очах  легенький  спалах  остороги,
в  руках  умілих  -  все  до  ладу  тут.
Десь  там,  в  палаті,  за  сумним  порогом
від  неї  конче,  допомоги  ждуть.

Тому  нехай  зникає  чи  маліє
у  хворих  біль,  лишень  зайдеш  до  них.
Життя,  медсестро,  -  це  висока  мрія,
і  боротьба  на  вигинах  крутих.

...В  халаті  чистім,  як  погожа  днина,
струнка,  статечна,  ніжна,  осяйна
зайшла  в  палату  медсестра.  Людина!
А  разом  з  нею  -  радість  і  весна.

Немає коментарів:

Дописати коментар

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

  29 травня минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» ...