пʼятницю, 14 травня 2021 р.

14 травня - день пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

 

 Україна вперше відзначатиме День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, 14 травня.


                                Українці-рятівники
Станом на 1 січня 2020 року Ізраїль відзначив 2 659 громадян України званням «Праведника народів світу» за порятунок євреїв від Голокосту. Україна посідає четверте місце у світі за кількістю цих звань, більше тільки у Польщі, Нідерландах та Франції.
Однак ця статистика не відбиває фактичну кількість людей, які рятували євреїв, і цей список у жодному разі не показує реальну допомогу у Другій світовій. Так, тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими.
                             "Праведники світу"
Це звання присуджує держава Ізраїль для відзначення неєвреїв, які ризикували життям під час Голокосту, щоб урятувати життя євреям від знищення нацистами. Отримати це звання можна лише за рекомендацією єврейської спільноти, а спеціальна комісія вивчатиме всі документи та покази свідків.
Для отримання звання людина мала надавати значну або/та неодноразову допомогу євреям, без очікування будь-якої фінансової компенсації (хоча покриття витрат на їжу та проживання вважається допустимим). Окрім того, не враховується допомога тих, хто допомагав своїм родичам.

Колишній кременчужанин, а нині житель Рішон-ле-Ціона, що в Ізраїлі, Борис Шепетовський видав книгу з назвою "Ті, що освятили ім’я Творця", в якій ідеться про жертв Голокосту на Полтавщині.


Видання побачило світ завдяки єврейській громаді Кременчука та її очільника Якова Бірфера. У книзі розповідається про долю тисяч євреїв, які залишилися в місті під час окупації Полтавщини нацистами у роки Другої світової війни.

Також у книзі – список прізвищ 43-х кременчужан, які в роки окупації рятували євреїв від смерті. Загалом видання оцінюється дуже високо – пошукова і творча робота проведена колосальна.

У книзі опубліковані анкети майже на 800 осіб, вбитих нацистами і 70 фотографій убитих земляків. Опубліковані імена 43 праведників — кременчужан-неєвреїв. Опубліковані (деякі вперше) 15 документів і повідомлень із газет того періоду, а також 21 свідоцтво.





14 травня в бібліотеці коледжу викладачем історії та географії Гавелей В. В. спільно з працівниками бібліотеки проведена виховна година, присвячена пам’яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни.










Немає коментарів:

Дописати коментар

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

  29 травня минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» ...