четвер, 25 листопада 2021 р.

Хірург, анатом, педагог

                                 25 листопада - 211 років від дня народження М. І. Пирогова







Ім’я Пирогова по праву посідає видатне місце серед плеяди корифеїв медичної науки всього світу. Його видатні відкриття та праці в найрізноманітніших галузях медицини визнано найціннішим внеском у вітчизняну науку. Упродовж усього свого життя Микола Іванович боровся за створення національної науки, за її процвітання. Ця цілеспрямованість позначилась як у практичній лікарській діяльності великого вченого, так і в наукових його працях.

М. І. Пирогов заклав основи всієї вітчизняної хірургії. Всі її найголовніші розділи осяяні його генієм. Миколу Івановича вважають батьком військово-польової хірургії. Застосування медичного сортування, наркозу, гіпсової пов’язки, створення основ вчення про травму, знеболювання, блискуча майстерність в галузі пластичної і реконструктивної хірургії, введення експериментального методу в хірургії і анатомії, винахід приладу для трансфузії крові, аналіз шокового стану, гострої судинної недостатності, анаеробного сепсису, тактики при переломах, антисептичного методу лікування ран, визначення форм легеневого туберкульозу, сучасне тлумачення нефрозу, авітамінозу «С», стертих форм скорбуту, переконаність в «медицині запобіжній», заснування Інституту сестер милосердя, право жінок на освіту, громадсько-педагогічна діяльність – пріоритетні заслуги М. І. Пирогова, які поставили його вище багатьох вчених свого часу і не втрачені і в наш час.


Немає коментарів:

Дописати коментар

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

  29 травня минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» ...