пʼятниця, 10 грудня 2021 р.

Санбюлетень до тижня хірургічних дисциплін

   
                      


Класифікація вогнепальних ран:

    · За характером снарядів, що ранять: кульові, осколкові (осколками неправильної форми; стандартними осколковими елементами (стріловидними, кульковими та ін.).

· За характером поранення: сліпі, наскрізні, дотичні.

· Стосовно порожнин тіла: проникаючі, не проникаючі.

· За кількісною характеристикою: одиночні, множинні.

· За локалізацією: ізольовані (голови, шиї, грудної клітки, живота, таза, хребта, кінцівок); поєднані (2 анатомічні області або більше).

· За обтяжливими наслідками, що супроводжуються:

· масивною кровотечею (у тому числі з пошкодженням великих судин);

гострою регіонарною ішемією тканин;

· пошкодженням життєво-важливих органів, анатомічних структур;

· пошкодженням кісток і суглобів;

· травматичним шоком



  ПЕРША ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА — комплекс медичних заходів, спрямованих на надання медичної допомоги при невідкладних станах, які відмічають на виробництві, у побуті, під час дорожньо-транспортних пригод, катастроф, техногенних аварій та при гострих неврологічних, терапевтичних, хірургічних та термінальних станах. Ненадання П.д.д. при нещасних випадках, раптових гострих захворюваннях людини призводить до тяжких наслідків, аж до летальних. Своєчасна П.д.д. відіграє важливу роль у подальшому лікуванні потерпілих і хворих, сприяє скороченню термінів їх медичної та трудової реабілітації.

При ранах м’яких тканин П.д.д. полягає у правильній обробці рани. Спочатку рану очищують від бруду і сторонніх предметів. Потім обробляють антисептиками: саму рану промивають 3% розчином перекису водню, а краї рани — 5% спиртовим розчином йоду, 2% спиртовим розчином діамантового зеленого. Якщо є кровотеча (див. нижче), її необхідно спочатку зупинити. Після доставки потерпілого до лікувального закладу проводять первинне хірургічне оброблення рани, яке полягає у розсіченні рани, ревізії ранового каналу, відсіченні країв, гемостазі, відновленні пошкоджених структур та накладенні швів на рану. Якщо рана глибока, встановлюють дренаж.

П.д.д. при кровотечах залежить від виду (артеріальна, венозна, капілярна і паренхіматозна). При артеріальній кровотечі кров яскраво-червоного кольору, витікає швидко, під тиском, часто пульсуючим струменем. Така кровотеча самостійно не зупиняється. Для зупинки артеріальної кровотечі застосовують кровоспинний джгут, який накладають вище рани на кілька шарів тканини. Критеріями правильного накладання джгута є зупинка кровотечі, периферичної пульсації, бліда і холодна кінцівка. Максимальний час накладення джгута — 1 год взимку і 1,5–2 год влітку. При тривалому транспортуванні джгут розпускають на 10–15 хв. При венозній кровотечі кров темного кольору, витікає повільно. Венозну кровотечу зупиняють шляхом накладання стискальної пов’язки. Капілярна кровотеча є найменш небезпечною. Для її зупинки застосовують притискання судини у рані. Існують також інші методи зупинки кровотечі: максимальне згинання кінцівки, її підняття, пальцеве притискання, тампонада рани.

При крововтраті П.д.д. у першу чергу полягає у відновленні об’єму циркулюючої крові, що забезпечується в/в введенням кровозамінників або кристалоїдів (поліглюкін, реополіглюкін, неогемодез, розчин  Рінгера, фізіологічний розчин). Об’єм інфузії повинен відповідати об’єму крововтрати у потерпілого. Якщо людина притомна, їй дають пити воду, солодкий чай. Якщо у потерпілого виявляють больовий синдром, то для попередження больового шоку необхідно вводити анальгетики (промедол, фентаніл, морфіну гідрохлорид, трамадол, кетопрофен). При надмірній емоційній реакції застосовують транквілізатори (діазепам).

  Перша допомога

Головними об'єктами лікувального впливу при вогнепальному пораненні є зона первинної руйнації (некрозу) тканин і ділянки вторинного некрозу навколо неї, а також мікробна флора рани. З перших годин після поранення поряд зі знеболюванням і припиненням кровотечі необхідно забезпечити умови для самоочищення рани і обмежити розповсюдження вторинного некробіозу.
Лікування починається з накладання первинної пов'язки. Остання захищає рану від несприятливого впливу зовнішнього середовища і від повторного мікробного забруднення, забезпечує відтік раневого 
ексудату з частковим видаленням дрібних елементів первинного забруднення. При великих вогнепальних пораненнях необхідна іммобілізація пошкодженого сегменту, що охороняє його від повторної травматизації.
Центральним компонентом лікувального впливу є хірургічна обробка вогнепальної рани. Більшість вогнепальних ран підлягають ранній хірургічній обробці. У залежності від показань розрізняють 
первинну, повторну і вторинну хірургічну обробку ран.



Pill pack містить наступні складові:

І – знеболюючий  парацетамол в дозі 1000 мг. (як правило дві таблетки по 500 мг)

ІІ – нестероїдний протизапальний препарат: або на основі  мелоксикаму 15 мг, або  на основі ібупрофену 800 мг, (нурофен, імет, ірфен) або на основі німесуліду 200 мг ( ремесулід, найз).

Препаратом вибору  є мелоксикам, який менше всього впливає на тромбоцитарну ланку зсідання крові. Але обовязково необхідно врахувати побічні ефекти і можливі протипокази, так як всі препарати групи НПЗС не можна тим хто має гастрит, виразкову хворобу шлунку, інші  ерозивно-виразкові ушкодження шлунково-кишкового тракту в фазі загострення; анамнестичні дані про напади бронхоспазму, кропив’янку, гострий риніт, які пов’язані із застосуванням ацетил саліцилової кислоти  або інших НПЗЗ, кровоточивість невідомого характеру.

N.B! Обов’язково перевірте, чи немає в бійця препаратів, що мають в своєму складі похідні ацетилсаліцилової кислоти (аспірин).

ІІІ — антибіотик  з групи  фторхінолонів: або препарат що містить діючу речовину гатифлоксацин  (тебрис, гатимак, га флокс) в дозі 400 мг,

або моксифлоксацин (авелокс) 400 мг,

або препарат на основі ципрофлоксацину  (ципринол, або цифран) 1000 мг.

При формуванні  набору таблеток слід обов’язково вияснити чи немає у бійців аллергії на ті препарати, з яких формується Pill pack. У випадку алергіі необхідно замінити препарат на інший.

Тим хто має в анамнезі гастрити, виразкову хворобу в стані ремісіі, з метою профілактики загострення хвороби  можливо додати препарат для захисту слизової шлунку:  будь який іпп (інгібітор протонної помпи), наприклад омепразол 40 мг, пантопразол 40 мг, лансопразол 30 мг.

При фасуванні обов’язково необхідно вказати

· ДІЮЧУ РЕЧОВИНУ (торгові назви можуть бути відмінні в різних регіонах)

· ДОЗУ ДІЮЧОЇ РЕЧОВИНИ (якісь відмінні ознаки (напр. червона, біла таблетка). Це необхідно для того, щоб коли у бійця непереносимість якогось засобу, він міг його замінити)

· ОБОВЯЗКОВО вказати що необхідно  ПРОКОВТНУТИ І   ЗАПИТИ ВОДОЮ В ВИПАДКУ ПОРАНЕННЯ   ВСІ  ЗРАЗУ  ОДНОЧАСНО.

                         Методичні рекомендації підготовлені викладачем Косенко М. А.

Немає коментарів:

Дописати коментар

9 травня - День Європи

  День Європи в Україні - нова дата  Раніше Україна відзначала День Європи третьої суботи травня, окремо від решти європейських країн. 8 тра...