четвер, 29 вересня 2022 р.

29 вересня у Кременчуці День міста

 





Славне місто Кременчук має давню історію, закарбовану в нерухомих об'єктах культурної спадщини. Офіційною датою заснування Кременчука вважається 1571 рік. Це пов'язано, вірогідно, з першим походом — об'їздом нових кордонів Корони Польської коронного гетьмана Єжи (Юрія) ЯзловецькогоОднак назва міста згадується вже у 1540 році в повідомленні Бернарда Претвича про татарську небезпеку, де наголошувалось на необхідності утворення військової залоги в найзручніших для переправи через Дніпро місцях. 

Деякі дослідники припускають, що Кременчуку понад 1000 років, інші доводять, що він заснований у XII ст. адже кінець ХІІ століття — археологічне датування залишків давньоруського житла на території сучасного Кременчука. Або пізніше, наприкінці XIV ст. Адже, з класичної історіографії XIX ст., за непідтвердженою джерельно згадкою литовського історика Теодора Нарбута, походить версія про заснування Кременчука (1390-ті — 1420-ті рр.) великим литовським князем Вітовтом, котрий розташував тут замок, призначений для охорони переправи й збирання мита з купців.

Так само багато версій із приводу походження назви міста. Найвірогідніше, у її основі лежить слово тюркського походження «кермен», яке означає «укріплення», «місто».

Кременчук називали "чумацькою столицею", оскільки саме тут пересікалися торгові шляхи, у тому числі й здобувачів солі. Вже у середині ХVIII століття в містечку зароджується промисловість.

Бібліотека запрошує всіх,  хто цікавиться літературою про наш Кременчук, стародавне минуле та історію міста.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар

9 травня - День Європи

  День Європи в Україні - нова дата  Раніше Україна відзначала День Європи третьої суботи травня, окремо від решти європейських країн. 8 тра...