середа, 31 березня 2021 р.

❶ квітня – Міжнародний день сміху!



В одних країнах 1 квітня називають Днем сміху, в інших - Днем дурня. Принаймні, так вважають в Англії і США, а в Шотландії - «Днем зозулі», в Японії - «Днем ляльки» і зовсім вже неделікатно називають своє першоквітневе свято жартів в Італії - «День дурня». В Україні ж це День сміху
 У цей день прийнято розігрувати родичів, друзів, знайомих і просто незнайомих людей. 1 квітня ніхто не застрахований від розіграшів. Бо ,як показують соцопитування, більше 70% людей збираються розіграти кого-небудь зі своїх знайомих
 
Історія виникнення свята. 
На думку деяких дослідників, традиція жартувати 1 квітня походить ще від античного фестивалю Деметрія , який відбувався на початку квітня, і в основі якого лежала легенда про викрадення богом підземного світу Аїдом доньки богині Деметри — Прозерпіни. Пошуки доньки ні до чого не призвели — адже її крики були лише оманливим відлунням. 
 
Ще за однією версією, звичай жартувати 1 квітня, пов'язаний з перенесенням нового року. До другої половини XVI століття, європейський новий рік починався в кінці березня. До цієї події готувалися, ходили один до одного в гості, робили подарунки. Сама зустріч Нового року відбувалася 1 квітня. Пізніше, за указом французького короля, початок року офіційно стали відзначати 1 січня, але багато підданих продовжували святкувати 1 квітня. Щоб зжити старі традиції, їх стали називати "першоквітневими дурнями", стало модним їх розігрувати і висміювати.
Є й версія, за якою цим святом ми зобов'язані неополітанському королю Монтерею, якому на честь свята з нагоди припинення землетрусу піднесли рибу. Через рік цар зажадав точно таку ж. Такої ж знайшли, але кухар приготував іншу, дуже схожу. І хоча король розпізнав підміну, він не розгнівався, а навіть розвеселився. З тих пір і увійшли у звичай першоквітневі розіграші.
До України це свято прийшло з Німеччини, імовірно, на початку 18 ст. Його називали ще брехливим днем або Марією-брехухою — одним із народних прізвиськ Марії Єгипетської — святої VI ст., день вшанування якої за старим стилем збігається з 1 квітня. Цього дня дівчата дурили людей, аби верховодити майбутнім чоловіком. Недарма маємо древню приповідку: «Першого квітня — брехня всесвітня!». 
А от лікарі вважають, що 30 хвилин сміху на день дозволяють пацієнтові, який переніс інфаркт міокарду, уникнути повторного нападу в найнебезпечніший період — перші півроку після нападу, — і потім жити повноцінним життям. Також сміх зміцнює імунітет, що особливо важливо зараз під час спалаху коронавірусної інфекції. Здоровим же людям ця кількість сміху подовжує життя на роки, іноді на десятиріччя.
І справді хороший жарт – справжній і потужний інструмент радостіХороший жарт - завжди змушує нас з вами сміятися і над самими собою у тому числі. Але пам’ятайте-  сміється той - хто сміється останнім. І нехай цим останнім сьогодні опинитеся саме Ви. 
Зі святом і смійтеся на здоров’я!





Немає коментарів:

Дописати коментар

9 травня - День Європи

  День Європи в Україні - нова дата  Раніше Україна відзначала День Європи третьої суботи травня, окремо від решти європейських країн. 8 тра...