пʼятниця, 3 лютого 2023 р.

4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку


Всесвітній день боротьби проти раку проголошений «Міжнародним союзом з боротьби з онкологічними захворюваннями» – Міжнародним союзом проти раку або UICC та відзначається щорічно 4 лютого.                                                                                                                                   Мета цього дня – підвищення обізнаності людей про рак як одне із найстрашніших і згубних захворювань сучасної цивілізації. Привертаючи увагу до профілактики, раннього виявлення та лікування цього захворювання, можна досягти гарних результатів, а в багатьох випадках і повного одужання.

Цікаво, що існують різні символи, які допомагають привернути увагу до боротьби проти різних форм раку. Наприклад, рожева стрічка асоціюється з раком молочної залози, помаранчева – з онкологічними захворюваннями у дітей, жовта – саркомою, блакитна – раком яєчника.
На даний час відомо, що виникненню 43% ракових захворювань можна було б запобігти, якщо орієнтуватись на здоровий спосіб життя. Боротьба з палінням як таким, профілактика паління серед дітей та молоді, фізична активність, збалансована та здорова їжа, своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають захворювання печінки і шийки матки, відмова від тривалого перебування на сонці та в солярії, своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.
Щороку у світі онкологічні захворювання діагностують у 12 млн. осіб. Близько 7 млн. помирають від хвороби. Україна відрізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Онкологічні захворювання посідають друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначають рівень здоров’я нації. Ризик захворіти на рак в Україні має кожен третій чоловік та кожна п’ята жінка, до 30 % хворих – особи працездатного віку.
Актуальність проблеми визначається складністю своєчасної діагностики, адже часто пацієнти пізно звертаються до лікарів. На обліку в онкологічних установах України перебуває понад мільйон пацієнтів.
У боротьбі з онкологічними захворюваннями важливим є профілактика, зокрема, підтримка імунітету та здоровий спосіб життя. Всесвітня організація охорони здоров’я серед головних чинників появи онкопатологій називає надмірну вагу, паління та зловживання алкоголем.
Онкологи наголошують: при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати. Тож, у Всесвітній день боротьби з раком медики закликають громадян до свідомого ставлення до свого здоров’я та своєчасного звернення до лікарів для діагностування недуги на ранніх стадіях.
Пройдіть обстеження вчасно: бережіть своє здоров’я, адже це найцінніший дар у житті!

Немає коментарів:

Дописати коментар

9 травня - День Європи

  День Європи в Україні - нова дата  Раніше Україна відзначала День Європи третьої суботи травня, окремо від решти європейських країн. 8 тра...