середа, 1 лютого 2023 р.

У Кременчуцькій бібліотеці презентували книгу «Історія бібліотечної справи Кременчука»

 30 січня у кременчуцькій бібліотечній системі для дорослих відбулася презентація книги "Історія бібліотечної справи Кременчука". Того дня у залі бібліотеки зібралися люди, які у тому числі, і творили цю історію.

Ідея написання книги виникла у 2019 році, проте працівники вирішили не лише передати історію бібліотеки, а й створити хроніку бібліотечної мережі міста. Знаковою подією було й повернення історичної назви централізованої бібліотечної системи – Кременчуцька міська публічна бібліотека.

Книга включає історію розвитку бібліотеки міста з почату XIX ст і до сьогодення. УКнига дає можливість ознайомитися зі становленням публічних бібліотек, бібліотек закладів освіти та зародженням бібліотечногї освіти у нашому місті. 

Першою, хто почав писати історію кременчуцької міської бібліотеки, була колишня завідувачка відділу організаційно-методичної роботи Л. П. Богданова, яка віддала багато років невтомної праці бібліотечній системі. Вона зібрала перші матеріали з історії кременчуцьких бібліотек, які залишила в спадок з надією, що колись вони стануть історією Великої Бібліотеки. Проте писав книгу авторський колектив: Т.Майдак, В.Крот, В.Крук, О.Салікова, І.Сарелова, О.Швець. 

Книга складається із декількох розділів. А саме про бібліотеки які працювали до відкриття, як саме з'явилася ідея відкрити Кременчуцьку міську публічну бібліотеку, як її відкривали знають всі, але є «багато білих плям», де було невідомо як відбувалася робота бібліотеки. Тому спочатку писалося зі слів людей, але під час великого карантину були відкриті джерела, цифровані місцеві газети 20-х, 30-х і 40-х років, з них бралася основна інформація, а потім звернулися до бібліотек міста, Кременчуцького університету, медичного коледжу та педагогічного училища. Дуже багато людей відгукнулося на прохання і надали дуже цікавий та гарний матеріал. Після чого три роки складався матеріал, писався по одному реченню, по два слова, шукалися якісь спогади та фото.


Немає коментарів:

Дописати коментар

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

  29 травня минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» ...