четвер, 9 лютого 2023 р.

З Днем стоматолога

 День стоматолога 2023 відзначається 9 лютого

Свято приурочене до Дня пам'яті Святої Аполлонії, яка прийняла мученицьку смерть за відмову відректися від Христа. Противники християнства вирвали дівчині всі зуби. Вважається, що молитва Аполлонії допомагає зняти зубний біль.

У цю дату прийнято вітати всіх рідних і близьких, які допомагають людям знайти гарну посмішку і жувати навіть найтвердіші горіхи.

Вся стоматологічна наука спрямована  полегшити і допомогти впоратися людині з його одним з найбільш болісних страждань, постаратися зробити життя людини по можливості комфортніше і безпечніше, адже хвороби зубів і ротової порожнини є гарним трампліном для інших не менш небезпечних хвороб у всьому організмі. Цікаві факти в області розвитку стоматології вказують на те, що вже в 7-му тисячолітті до нашої ери людям вдалося зробити древній прототип сучасної бормашини. Досліджуючи знайдені в пакистанській провінції Белуджістан останки людей, які на думку вчених з Франції і США жили близько 7 - 5,5 тисяч років до нашої ери, було виявлено в деяких їх зубах зроблені при їх житті майже ідеальні просвердлені отвори діаметром від 1-го до 3-х міліметрів, а глибиною до 3,5-ї міліметрів. Мистецтво древніх «стоматологів» дозволяло працювати з важкодоступними корінними зубами, а в деяких випадках і з внутрішньої сторони щелепи. Сучасні лікарі дантисти оцінили б їх роботу, як роботу майстрів високої кваліфікації, а це було багато тисячоліть тому.
Зараз, за деякими даними 95-98% дорослого населення мають запломбовані зуби і це старанна праця наших стоматологів. У професійне свято дантистів - День стоматолога, ми приєднуємося до привітань на адресу всіх, хто пов’язав свою трудову діяльність з цієї корисною наукою! Бажаємо їм успіхів! Зі святом Вас і здоров’я Вам шановні стоматологи!


Немає коментарів:

Дописати коментар

9 травня - День Європи

  День Європи в Україні - нова дата  Раніше Україна відзначала День Європи третьої суботи травня, окремо від решти європейських країн. 8 тра...