понеділок, 26 червня 2023 р.

Джордж Орвелл - 120 років від дня народження

 


Цього року, 2023, ми відзначаємо 120-річчя з дня народження Джорджа Орвелла. Його твори визнані одними з найвпливовіших у жанрі антиутопії та політичної прози. 

Джордж Орвелл (25 червня 1903, Мотіхарі — 21 січня 1950, Лондон) — англійський письменник. Писав журналістські нариси й політичні та літературні есе. Всесвітньо відомим став завдяки двом творам, написаними в останні роки життя: політичній алегорії «Колгосп тварин» і роману-антиутопії «1984», у яких він зобразив тоталітарне суспільство. Ввів у політичну мову термін «холодна війна».

Одна з пророчих цитат Орвелла:

«Яких поглядів дотримуються маси і яких не дотримуються – байдуже. Їм можна надати інтелектуальну свободу, бо інтелекту у них немає».


Антиутопія – жанр художньої літератури, що критично висвітлює уявне майбутнє, зокрема його небезпечні наслідки, пов’язані з різноманітними експериментами над людством із метою його «покращення». 

Важлива риса антиутопії — наявність персонажа, який протистоїть дійсності, змагаючись із Системою.

 Риси антиутопії: 

1) культ вождя; 

2) конроль держави; 

3) використання владою пропаганди; 

4) регламентація життя; 

5) інакомислення — злочин; 

6) наявність внутрішніх і зовнішніх ворогів держави; 

7) домінування колективного.

Немає коментарів:

Дописати коментар

День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

  29 травня минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» ...